You are currently viewing Buffavento Castle Nord Kypros

Buffavento Castle Nord Kypros

Festningen er med i populært data-spill

Buffavento Castle Nord Kypros ligger på en høyde hele 960 meter over havet, hvor de bratte fjellskrenter rundt gjør festningen utilgjengelig fra vest, øst og nord. Buffavento Castle er en av tre festninger i Kyrenia- / Besparmakfjellene og ligger mellom St. Hilarion Castle i vest og Kantara Castle i øst.

En fredag ettermiddag 2.uken i desember ønsket vi å «innta» festningen for første gang. For å komme til Buffavento Castle Nord Kypros kjører en hoved veien fra Kyrenia / Girne mot Nicosia. Ganske rett etter en passerer Buffavento Restauranten på venstre side, er det en stoppeplass og en avkjøring på høyre side, akkurat i det en kommer over toppen av fjellet.

Smal vei uten autovern og langt ned på vei til Buffavento Castle Nord Kypros

Veien innover er nervepirrende smal, men har tett med møteplasser. Det er ikke autovern og enkelte av strekningen på den nesten 7 km lange veien er det svært, svært langt ned, om en kjører utfor. Her vingler en bare ikke! Heldigvis møtte vi kun en bil og det var ennå mens det ikke var så bratt ned, på venstre siden av veien. Ikke kjør hit på en søndag, når alle de lokale drar ut på piknik. Da kan det være du møter mange biler både på inn og utover turen.

Buffavento Castle, parkeringsplassen nedenfor solnedgang over Nicosia.

En parkerer på en god og åpen plass rett nedenfor festningen, før selv gåturen starter. Det sies det er i motbakke det går oppover, og her får en virkelig trent seg på bakke gåing. Utsikten må beundres underveis, slik at en har nok av muligheter for å  ta pustepauser.

Monica O. Oseberg, Veien opp til Buffavento, støpt i sement/betong

Selve gåturen starter på 745 meters h.o.h. Deretter går en en drøy kilometer oppover med en stigning på 166 meter. Det tar ca. 1/2 time.

Kjell Erik Oseberg, furutrær og utsikt over Mesaoria sletten på vei opp til Buffavento Castle

Buffavento ligger mellom St. Hilarion Castle i vest og Kantara Castle i øst som på den måten danner en beskyttende akse i Kyrenia / Besparmak fjellkjeden Da begge de andre slottene er synlige fra Buffavento, ble det brukt til å sende signaler mellom dem. Det må ha fungert litt al’a varde systemet i den norske fjellheimen.   Festningen ble bygd i forbindelse med den bysantinske perioden (ca. 330-1453 AD), men den eksakte datoen er ukjent.

Buffavento Castle i fjellsiden i Nord Kypros

Buffavento Castle Nord Kypros var hovedsakelig et vakttårn for pirater eller andre angrep og et fengselssted.  I 1191 ble det inntatt av kong Richardt Lionheart som en del av kampen med øyas daværende hersker, despoten Isaac Komnenos. Siden slottets forsvar har blitt beskrevet som veldig sterkt, antas det at Buffavento Festning Besparmak fjellene overgav  først etter at Kantara og St. Hilarion festningene falt i engelske hender.

Vegger med vinduer på Buffavento Castle

Richard solgte deretter øya til Tempelridderene i 1191 og de styrte der i 1 år etter det. På Wikipedia kan en lese at Buffavento Festningen  Besparmak fjellene vises i videospillet Assassin’s Creed: Bloodlines. Det synes ungdommen i huset var stilig, da Assassin Creed ble flittig spilt  i perioder. Rent tidsmessig omhandler spillet tempelriddertiden.

Utsikten nedover fjellsiden fra Buffavento Castle Nord Kypros

Kypros ble således videresolgt til Guy Lusignan, den fransk konge familien Lusignan. I det 14. århundre forfalt festingen under Venetianerne, de så ikke verdien av festningsverkene, og stolte mer på egne sjøferdigheter.

Monica Oseberg ser på utsikt og solnedgang fra Buffavento Castle Nord Kypros

Monica O. Oseberg fotograferer solnedgangen over Nicosia fra veien ned fra Buffavento Castle

Fjelltopper på rad og rekke bortover i solnedgang.