Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

You are currently viewing Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

Spektakulært, macho og litt bråkete

Peace and Freedomday 20.th July markeres hvert år på Nord Kypros. Dette gjøres med et spektakulært flyshow over gamle Kyrenia havn. Det er vakkert og stille før starten av flyshowet over Kyrenia gamle havn på «Peace and Freedom» day hvert år.

Blankt vann og stille før flyshow Kyrenia gamle havn med Kyrenia Castle til høyre i bildet, og restaurantbord rett frem.

Det Tyrkiske luftvåpens showflygere «The Red Stars» suser over himmelen, slik at en får skikkelig «blåst ut alt» en har mellom ørene. Det føles ihvertfall slik. En litt annerledes opplevelse sammenliknet med den norske tradisjonen med småbarn i tog, ropende hurra. Her innerst i Middelhavet er det en ganske så macho maktdemonstrasjon, bråkete og spektakulært.

Vi var tidlig ute slik at vi sikret oss en sitteplass. Vi satt flott til ved et restaurantbord med god utsikt til hele havnen og showet. Alt i alt var det en veldig imponerende og morsom opplevelse.

Jagerfly i formasjon over Kyrenia gamle havn med stille og blankt vann og tilskuere.

Tyrkisk-Kypriotene har siden invasjonen av Tyrkia hatt et rolig og trygt liv, fritt for terroren den gresk-kypriotiske gruppen Enoka utsatte innbyggerne for gjennom flere tiår.  Enoka jobbet for en sammenslåing av Kypros med Hellas. Juntan i Hellas kuppet hele øya 15. juli 1974 for å gjøre hele øya gresk. Da ble tilværelsen svært farlig for den tyrkisk etniske delen av befolkningen. Den tyrkiske invasjonen var en påkrevet handling for å trygge den Tyrkiske-Kypriotiske befolkningen, som i 1974 tilsvarte 1/3 av landets innbyggere. Intervensjons retten var sikret i grunnloven om et av støtte landene (Hellas, Trykia eller UK) forandret eller gjorde noe med maktbalansen på Kypros.

Her henger bildet av Kemal Ataturk på en stor banner på Kyrenia kommunes rådhus under freds og frihetsdagen. Monica O. Oseberg i forgrunnen.

Ifølge den Kypriotiske grunnloven av 1960 fra frigjøringen fra Engelskmennene, hadde garantilandene England, Hellas eller Tyrkia lov til å intervenere ved om noen folkegruppene prøvde å gjøre forandringer på Grunnloven. Når Tyrkia da invaderte 20.07, som et svar til den greske kuppet av hele øya 15.07., gjorde Tyrkia det med støtte i grunnloven.  Det triste er at det internasjonale politiske miljøet ikke har klart å få Gresk-Kypriotene med på en løsning av konflikten. Resultatet opprettholdelsen av den 46 år lange internasjonal handels boikott av den Tyrkisk Kypriotiske siden. Når en setter seg inn i detaljene i denne historien blir en ganske forskrekket over hvor vridd «narativet» av invaderingshistorien er. Et godt eksempel på propaganda i praksis.

Ataturk, det moderne og sekulære Tyrkias far, er veldig populær blant de tyrkisk kypriotiske innbyggerne. Bilder henger på alle offentlige kontorer, statuer på torg i alle landsbyer osv.  I forbindelse med både «Freds og frihetsdagen» i juli og  grunnlovsdagen i november henger det store bannere med bilde av Ataturk på butikker, offentlige bygninger m.m.  Her kan du lese noen fakta om republikken Nord Kypros.

Et flyshow Kyrenia gamle havn på  «Peace and freedom day» anbefales om du er på Nord Kypros i slutten av juli. Dagen blir vakkert symbolisert som et hjerte laget på himmelen av jagerflyene. Budskapet er: «Peace and freedom to you all from The Turkish Republic of Northern Cyprus».  Republikken har egen grunnlov av 1983, demokratisk valgt president, regjering og storting av  kun anerkjent av Tyrkia. Den grunnlovsdagen som er tilsvarende vår 17.mai, feires på samme måte med flyshow, en dag i november.

Er du ute etter 100% korrekte og habile fakta om saken bør det leses historie fra begge sider av konflikten. Best er det å lese fra engelske kilder, de var en objektiv part i denne sagan. Se film fra flyshowet i 2015. Scroll under hjertebildene.

To jagerfly som flyr i formasjon for å lage en figur på en blå himmel.

 

Jagerfly lager hjertesymbol på himmelen under flyshow Kyrenia gamle havn

Hjertefigur laget på himmelen under Flyshow Kyrenia gamle havn på blå himmel.

 

Filmen er fra Flyshow Kyrenia gamle havn i forbindelse med Peace and Freedomday 2015.  Tusen takk til Eirik Nicolai Ottesen Oseberg for jobben med å sette sammen mange filmsnutter fra flyshow Kyrenia gamle havn. Du er best!!

 

YouTube video
Spill avPlay