Karpaz Nord Kypros

Karpaz Nord Kypros

You are currently viewing Karpaz Nord Kypros

Karpaz Nord Kypros et unikt biologisk mangfold

Karpaz Nord Kypros stod på dagsplanen en av de siste dagene i november. Vi hadde lenge hatt lyst til å ta en tur for å se den berømte Golden Beach. Det er så vakkert og uberørt i karpaz området, at en kan nesten ikke tro det er mulig ved Middelhavet. På vakre Golden Beach fikk vi en ny liten venn. Vennligsinnede hunder og spesielt katter er det overalt på Kypros.

Liten hundvenn på Golden Beach karpaz

Karpaz halvøya er den tynne delen av øya Kypros som ligger helt ut mot øst. Lav befolkning og fritt for industri, er regionen en av de minst forurensede i Middelhavet. Området har et særdeles unikt biologisk mangfold. Frittgående griser tilhører kanskje ikke denne kategorien. Til tross for det så oppleves det eksotisk små søte og snøftende «nøff-nøff`er» gressende langs veien til Golden Beach. 

Frittgående griser gressende på Karpaz Nord Kypros

Siden Kypros er en øy fører det til at Karpaz er hjem til mange stedegne og fredede arter. Så mange som 1600 (22 endemisk) plantearter, omtrent 350 (7 endemisk) fuglearter og 26 reptiler og amfibier lever her. Endemisk betyr at artene har begrenser seg geografisk til et bestemt naturlig område eller miljø.

Villesler Karpaz desember Nord Kypros

Karpaz Nord Kypros er ellers kjent for sin stamme med ca. 250 ville esler og  som har noe lenger ben en det som er normalt for esler. Området har også mange gamle kulturelle bygninger og steder av stor verdi.  Akkurat den dagen i desember vi dro til Karpaz, så vi eslene kun på lang avstand. Noe som kanskje var like greit, vi hadde ikke med gulrøtter.  Gulrøtter kan kjøpes i Dipkarpaz, den siste landsbyen før naturreservatet eller inne i naturreservatet ved Apostel Andreas Kloster.

Monica O. Oseberg vader i havet i desember på Karpaz nord Kypros

Vi parkerte like ved porten inn til naturreservatet og tok noe å drikke på tavernaen som ligger rett nedenfor. Å tilbringe en natt der for å se på stjernehimmelen her er en drøm for en annen tur til Karpaz Nord Kypros. Normal gjennomsnittstemperatur i havet på Kypros i november er 21,6 grader. De siste dagene i november er temperaturen trolig ca. 20-21 grader. Temperaturen var ihvertfall helt ok å vasse i.

Skilt som beskriver området ytters på karpaz som viktig hekkeområde for fugler.

På en lang og deilig gåtur på Golden Beach stranden fikk vi følge av en liten fire- og stuttbent liten fyr. Han ble fort sliten av å tråkke i sanden og gikk hjem til taverna`n igjen. Vi langbente koste oss med sol og norske sommertemperaturer både i vann og på land. Slik har en det på helårs destinasjonen Kypros, selv en av de siste dagene i  november.

Golden Beach en flott dag i desember gylden sand og blått hav