Ledra Street grensepassering nord til sør i Nicosia Walled city del 9

Ledra Street grensepassering nord til sør i Nicosia Walled city del 9

You are currently viewing Ledra Street grensepassering nord til sør i Nicosia Walled city del 9

Mange førstegangs-reisende til Nord Kypros og førstegangsbesøkende i Nicosia, ønsker å få med seg Ledra Street grensepassering. Der kan en krysse grensen til fots. Det er helt forståelig at mange er svært nysgjerrige, da Nicosia nå er eneste delte hovedstaden i verden.

En av de nærmeste spisestedene som ligger inntil grense overgangen, har bordene helt inn til en barrikadering av sandsekker. Det er rimelig spesielt, og sier noe om en situasjon som har gått fra akutt til kronisk tilstand. En venner seg til alt…

Ronald Reagan og Mikhail Gorbachev klarte kunststykket å gjøre rivningen av Berlinmuren og oppløsning av «jernteppet» til ønsket internasjonal politikk. Det var et kunststykke av en politisk prestasjon, og tiden var trolig moden.

Om det er et bortskjemt gresk-kypriotisk folk, eller manglende internasjonal politisk behov for å løse «The Cyprus Issue»  blir kun spekulasjonen. I dagens mediesituasjon får en raskt merkelappen konspirasjonsteoretiker.

Ved passkontrollen på vei ut av Nord Kypros, på tyrkisk  KKTC Kuzey Kibris Turk Cumhuriet, på engelsk TRNC Turkish Republik of Northern Cyprus.

Jeg holder uansett en knapp på at den dagen Midtøsten går tom for olje, vil ikke Kypros lenger ha samme strategiske plassering. Da vil floken løse seg av seg selv. For folkegruppene på øya, som har fått skylden for bakteppet til dagens situasjon, så håper jeg det går å komme til en enighet. Helst bør det skje lenge før oljeæraen er over.

 

Butikkene i Ledra street på den greske siden, er som butikker overalt ellers i Europa. Praktisk å ha tilgang på denne typen butikker også, spesielt for de unge.  Prisnivået er også Europeisk, som betyr et mye, mye høyere kostnadsnivå en på den tyrkisktalende delen.

Ved denne passeringen gikk vi  i side gatene til Ledra Street og besøkte Panayia Phaneromenis gresk-ortodokse kirke. Den ligger ca 200 meter fra grenseovergangen. Kirken var som gresk-ortodokse kirker alltid er, helt nydelige. I kirkene kan en  donere og tenne lys, for deretter å sitte ned for en stille stund.

 

Som kristen protestant opplever jeg de gresk-ortodokse kirkene nydelige, men noe spjåkete. Kirkerommet  i Middelhavskirker har en egen høytidelig energi, selv om de alltid er alltid åpne og imøtekommende.  Spesielt setter jeg pris på å kunne tenne lys som beskyttelse for de som ikke er sammen med oss. Det har blitt tent noen lys opp igjennom årene for verdens beste sønner og alle kattene våre.  Det samme ble gjort på nyrestaurerte Apostel Andreas Monastery på Karpaz.

Vi ble anbefalt Restaurant Ocean Basket beliggende like ved Eleftherias Square. Eleftherias Square kan oversettes med Liberty Square og på norsk frihets plassen. Vi er sjømatelskere, men restauranten var stengt. Da har vi en unnskyldning for å komme tilbake ved en annen anledning.

KEO Øl det fant vi derimot, noe som er minst like viktig! Turen over grensen var slikt sett ikke bortkastet!

 

Bildet over er tatt mot Ali H Mulla Sokak, det er av grenseveggen som går langs Buffersonen. Den lett gjenkjennelige røde plakaten med hvit skrift viser at vi her er på Tyrkisk talende side. Rett bak rekken med boliger og grenseveggen, går klokketårnet på Holy Cross Catholic Church opp. Dette er en kirke i bruk som ligger inne i buffersonen, så tett inntil grenseveggen som praktisk mulig. Kirken har inngang fra den gresktalende delen av Nicosia.

Drøye 100 meter i luftlinje  inne i buffersonen ligger også «Our Lady of Graces» Maronitt kirke. Dette er en fascinerende,  fakta, dog ikke av det gode for økt toleranse og humanitære verdier.  I neste innlegg vil det blir mer om buffersonen.  I Ledra Palace crossing point Nicosia Walled City del 10 går vi tilbake til den nordlige og tyrkisk talende delen av Nicosia. I buffer sonen besøker vi Home4cooperation som bla. støttes av EØSmidlene.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser