Antiphonitis Kirke Esentepe

Antiphonitis Kirke Esentepe

You are currently viewing Antiphonitis Kirke Esentepe

Turmål: 1300-talls kirke med freskoer

Antiphonitis Kirke Esentepe stammer fra den bysatiske tidsepoken. Kirken eller klosteret, som det også kalles ligger ovenfor Esentepe.   Esentepe er en liten landsby, beliggende en halvtimes kjøring øst for Kyrenia.   En kan kjøre helt frem, men vi ønsket å bruke turen til trim. Det er et stort utvalg i turveier, som er godt merket i fjellområdene på Nord Kypros.  Vi kjørte igjennom Esentepe, videre mot Antiphonitis Kirke Esentepe  og så videre oppover mot Forest station Alevkayasi. Et stykke opp parkerte vi langs veien og begynte turen.

turvei i Kyrenia / Besparmak fjellene til Antifonitis kirke.

Frem og tilbake gikk vi 9,5 kilometer og brukte ca. 2 timer. Det er en flott turvei inn til Antiphonitis Kirke Esentepe, og deilig turvær en dag midt i desember. Turvei systemet er  godt merket, men er du usikker ta med de offisielle turkartene eller kjøp en turbok. Tempoet vårt var et normalt gåtur tempo.

Utsikt fra turveien til Antiphonitis Kirke Esentepe

Noen svinger av veien førte oss til flotte utsiktspunkter, men mesteparten av tiden gikk vi på skogveier.Vi stoppet for bilder, studering av blomster, bilder inne i kirken, fant fornøyd et helt rent toalett(vannklosett) og tok en liten prat med vakten som jobbet med billettsalg i kirken.  Så det var ikke et spesielt høyt tempo vi gikk i. Det koster 7 TL pr. person  ( 2018) for å komme inn i Antiphonitis Kirke Esentepe. Det er samme prisen, som vi tidligere har betalt på andre offisielle severdigheter.

Kjell Erik og Monica O. Oseberg tur i fjellheimen på Nord Kypros.

«Ut på tur aldri sur». Kjell Erik og Monica O. Oseberg, FeriehusMiddelhavet, en deilig desemberdag i fjellheimen på Nord Kypros.  Den Kypriotiske «vinter» er som en norsk sommer med normal temperaturer ca. 15 grader. Noen dager er det sol og oppholdsvær andre dager regnskurer. Da er det å gjøre som i Norge, kle seg etter været, og komme seg ut på tur. Det gjør Kypros til en ypperlig helårsdestinasjon.   

Turen til Aniphonitis er en lett tur, lite stigning mesteparten er flatt med noen korte stignings partier. Om kroppen ikke fungerer bra eller dere ønsker å se Antiphonitis Kirke Esentepe i den varme sesongen, så er det er et alternativ å kjøre helt frem. Eller kjøre neste frem. Mange muligheter, alt er opp til hver og en.

Skilt kjørevei til Antifonitis kirke

Du finner delvis bevarte Freskoer, inne i Antifonitis bysantiske kirke, Esentepe. De gjenværende freskomaleriene er fra 1300 tallet. Freskomaleri eller freske kommer fra italiensk al fresco (muro) og kan best oversettes med på fersk eller ny (vegg). Denne typen maleri utføres vanligvis på våt kalkvegg med jordfarger eller mineralske farger. ( Kilde. Wikipedia)

Freskoer Antifonitis kirke, Esentepe,

fresco of disiple of Jesus in church by Esentepe north cyprus from Byzantic times.

For andre fotturer som kombineres med sightseeing les om Fottur rundt «Five Fingers mountain» les om fottur opp til den høyest beliggende festningen Buffavento  og om en fottur fra Kantara Landsbyen til Kantara Festningen.

Trolig en Kypriotisk utgave av Bellis perenis? Det var ihvertfall et hyggelig syn på en gåtur i desember.

Kypriotisk Bellis perenis