Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

You are currently viewing Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

Et Gresk- og Tyrkisk-kypriotisk samarbeid

Apostel Andreas Kloster ønsket vi å få med oss på dagsturen til Karpaz. Hele Karpaz området er uberørt og en flott opplevelse. De to siste sightseeing attraksjonene ytterst på tuppen av Kypros, kan kombineres med et badestopp på Golden Beach. Fortsetter en inn i naturreservatet etter stranden så ligger Apostolos Andreas Monastery og Cape Andreas som de siste endepunktene helt øst  på øya Kypros.
Kjører en videre østover langs havet vil en etter 10-15 minutters effektiv kjøring komme frem til Apostelos Andreas kloster.

Apostel Andreas kloster, Karpaz inngangsdør til kirken

Den tradisjonelle historien om klostrets grunnleggelse er, under en reise til det hellige land, at skipet som transporterte apostelen Andreas gikk på grunn her. På stedet har det sprunget frem en kilde som viste seg å ha helbredende krefter.  Deretter ble stedet et pilegrims sted. På baksiden av kirken ned mot havet er det i dag en vannkran som trolig frakter «kildevannet» til nåtidens pilegrimer. En kunne også kjøpe vannflasker til å fylle vannet på.

I det 15. århundre ble det bygget et lite kapell nær kysten. Kirken i hovedklosteret dateres til det 18. århundre, mens hovedbygningene er bygget 100 år senere.

Apostel Andreas Kloster inngangsdør i en kalkstensbygning.

Langt ute på «in the midle of nowhere» isolert, med et lite antall annen bebyggelse ligger Apostel Andreas kloster. En føler seg litt slik som at en ankommer verdens ende. Når en parkerer, så slår det en at bygningen er i mye bedre stand en skulle forvente. Vi måtte lete litt før vi fant døren inn til kirken. Den lå litt unnselig til. Overraskelsen ble derfor ikke mindre når vi kom i selve kirkerommet. Vi snakker om en skikkelig WOW opplevelse.

Apostel Andreas Kloster. Tradisjonelt og vakkert Gresk-ortodoks kirkeinteriør viser stedets religiøse betydning.

Etter den tyrkiske invasjonen av Kypros i 1974 har svært få pilegrimer besøkt klosteret, men med åpningen av krysspunkter i 2004, har flere pilegrimer kommet for å se klosteret. Klosteret har de siste årene vært preget av forfall, men FNs har en finansiering på plass for å betale for oppussing.

En bi-kommunal (både Tyrkisk- og Gresk-Kypriotisk) teknisk komité ble opprettet i 2008 for å være ansvarlig for å beskytte øyas kulturarv. Utvalget har koordinert Apostolos Andreas Monestary`s restaureringsarbeid de siste årene. Den Kypriotiske kirke nektet først å samarbeide, fordi et dokument utarbeidet av FNs utviklingsprogram ikke nevnte det som klostrets eier, men bare givere. Erkebiskop Chrysostomos II sa at han var villig til å la det historiske klosteret kollapse heller enn å registrere seg for en plan som ikke tilkjente den Kypriotiske kirken eierskapet.

Denne innstillingen ble imidlertid revurdert i slutten av januar 2013 da De forente nasjoner formulerte et forslag om at prosjektet skulle fortsette på et «multi-donor partnership», slik at flere enn en donor kunne finansiere prosjektet. UNDP undertegnet særskilte protokollavtaler med den Kypriotiske kirken og tyrkisk-kypriotiske EVKAF.

Apostel Andreas kloster trekunst i møblementet,

Den 12. januar 2013 uttalte myndighetene i Nord-Kypros at klosteret vil gjennomgå omfattende restaurering som koster mer enn 5 millioner euro. Restaureringsarbeidet utføres for tiden av en internasjonalt ekspertgruppe og finansieres av en Kypriotiske kirke (2,500,000EUR), EVKAF-administrasjon (2.500.000EUR) og United States Agency for International Development (USAID) (25.000EUR).  (Kilde: Wikipedia)

Denne holdningen fra den Gresk-Kypriotiske siden er gjennomsyrer hele konflikten og har dessverre spolert alle forsøkene som har vært gjort fra FN`s side for en gjenforening av øya.

Grest ortodokst kirketårn med blå himmel bak på Karpaz Kypros.

Veien videre er humpete og en «må» bestikke eslene for å kunne kjøre videre. Heldigvis kan en kjøpe mer gulrot i salgsbodene ved Apostel Andreas Kloster. Pga den humpete veien må en kjøre sakte, men i realiteten er det kun 4,6 km mellom  Cape Andreas og klosteret.

Bukten ved Sea Bird Motel og restaurant beliggende mellom klosteret og Cape Andreas.

Den vakre bukten beliggende ved Sea Bird Hotel og restaurant stoppet vi ikke ved, men kommer vi til å gjøre neste gang. Karpaz er stedet en drar tilbake til gang etter gang. Noen hundre meter bak ligger Cape Andreas. Det tyrkiske navnet for Cape Andreas er Zafer Burnu.

Det tyrkiske flagget og det Nord Kypriotiske flagget vaier stolt side om side på øyas ende.

Ytterste østlige tupp av Kypros på Karpaz halvøyen, knall blått hav og lyseblå himmel

bildet er fra det østlige punktet av Kypros og mot mest innover Karpaz. Klipper, grønn vegetasjon og turkis vann.

Vi «humpet» oss tilbake og forbi de firbente «gate-keepers» og kjørte tilbake mot Esentepeområdet og leiligheten igjen. Et stopp for kaffe og juice på Karpaz gate Marina etter en snau times kjøring er passende halvveis hjem. Om en ønsker et måltid med mat, så er Restaurant Hemingway i marinaen et moderne og godt alternativ.

Vennlig hilsen Kjell Erik og Monica, FeriehusMiddelhavet

e, kaffe og gulrotjuice på Karpaz Gate Marina, Kjell Erik & Monica Oseberg