Kyrenia gamle havn

Kyrenia gamle havn

You are currently viewing Kyrenia gamle havn

Kyrenia gamle havn
det østlige Middelhavs best bevarte

Kyrenia festning fra middelalderen sett fra havet, med Kyreniafjellene i bakgrunnen.

Kyrenia gamle havn foregår det ikke skipstrafikk lenger, det er et turiststed med fornøyelses aktiviteter.  Det er her dagsturene med badebåter går utifra. Du kan lese om og se bilder fra dagstur med badebåt her. Restauranter og barer har tatt over aktiviteten der det før ble handlet med hvete, carob og oliven, esler og geiter og mye mer. Større båter hovedsakelig fra Europa, ankom sent på høsten og tidlig på vinteren for å hente carob.  Carob fra Johannesbrødtreet, var den viktigste eksporten fra området. Kyrenia gamle havn, er i dag den best bevarte historiske havnen i det østlige Middelhavet.

Kyrenia gamle havn med bygninger liggende og trebåter foran. I bakgrunnen kyreniafjellene.

I dag ligger det en italiensk restaurant kalt Carob, som minner oss på hva som var Kypros`s største eksportartikkel i tidligere tider. Idag er det mange forskjellige typer restauranter og barer, de fleste med utebord. Det er kjempe koselig å sitte langs vannkanten uansett type måltid og hva en foretrekker å nyte av drikke til. Der kan en riktig koble av fra det meste, titte på havet, livet i havnen og beundre den storslåtte festningen.

Deler av kyrenia gamle havn sammen med Kyrenia Castle. trebåt, blank hav og blå himmel.

Kyrenia by skal beviselig vært befolket for mer en 5000 år siden.  I perioden Romerne regjerte rundt Middelhavet, vokste byen. Ca 100 år e.Kr etablerte romerne grunnlaget for det vi idag ser som Kyrenia Castle. Kyrenia og havnens betydning vokste etter 9. århundre p.g.a  sikkerheten som festningen ga. Det er flott å kombinere et dagsbesøk i den gamle havnen, med et  besøk inne  i Kyrenia festning.

Restauranter under blå parasoller liggende etter hverandre i den gamle havnen på Nord Kypros.

Runde tårn med kjettinger for å stenge havnen i de gamle dager..

I Kyrenia gamle havn er et lite tårn hvorfra en forsvarskjede som ble trukket tvers over havnen. Da ble den lukket og ingen kunne kjøre avgårde med stjålne båter i løpet av natten. Monica og Kjell Erik Oseberg, FeriehusMiddelhavet, vi har alltid opplevet litt «Pirates of the Caribbean» følelser av Kyrenia havn og dens historie. Når en i i tillegg finner  «White Pearl Hotel» her, så blir det veldig tydelig at det er vi ikke alene om.

Monica O. Oseberg og sønn i Kyrenia havn

Bildet over er fra en tidlig påskeferie i mars. Vi i FeriehusMiddelhavet – Kjell Erik, Monica, og Mathias Oseberg, måtte en tur inn i havnen for et Kalamari måltid, vi er alle veldig glad i sjømat.  En favoritt er Restaurant Sandal i den gamle havnen etter maten bar avgårde til Larnaca Airport.

Kalamari lunch på Sandal restaurant i havnen i Kyrenia.

Kyrenia gamle havn «by night» er utrolig vakker og stemnings fullt. De gamle, litt slitne bygningene blir da opplyste og «mer gilde», barene har ofte levende musikk. Festningene oppe i fjellsiden er  vakkert opplyst., en kan se St.Hilarion castle opplyst oppe i fjellsiden om du ser til venstre i bildet under.

Du kan lese om og se bilder fra St. Hilarion Castle her. Det er riktig en magisk og fortryllende stemning. Det er lite av «party faktor» alà Ayia Napa i den gamle havnen og i Kyrenia. Men kjedelig er det ikke. Det er hyggelig stemning med et attraktivt uteliv for fastboende og turister. Det faktum at selv i høysesongen er turistene i mindretall, gir stedet dets genuine sjarm.

Koselig i Kyrenia old Harbor om kvelden.

En norsk familie sendt oss en melding sommeren 2016: » Vi betalte under 400 kr. for fire pizza, brus og og en flaske vin og for en utsikten og atmosfære i Kyrenia gamle havn.» Man trenger en ikke være onkel Skrue, for å bli glad av et slikt prisnivå.

Hjørnetårnet til Kyrenia Castle i innkjøing til Kyrenia havn opplyst om kvelden.

Richardt Løvehjerte  giftet seg enten i Kyrenia Castle eller i Limassol Castle i 1191. Samtidig overtok han styringen av Kypros for 1 år, før han solgte øya videre til Tempelridderne.  Bildet over fra innkjøringen til Kyrenia gamle havn tatt på et solnedgangs cruise. En kan nesten se hele det historiske dramaet for seg, trygt sittende på en båt som glir inn mot havnen i tussmørket.

En liten film er laget fra en spasertur i den gamle havnen i Kyrenia med oss i FeriehusMiddelhavet av Goldmark Estates. Ta en titt.

God fornøyelse!