You are currently viewing Güzelyurt bukten på vestkysten

Güzelyurt bukten på vestkysten

Sprell fersk sjømat

Güzelyurt bukten på vestkysten av Nord Kypros består av den frodige Güzelyurtbukten  med byen Güzelyurt,  Lefke, Yesilırmak og Gaziveren. Yesilırmak kjent som jordbærbyen, Gazivern er et surfersparadise.  Severdighetene Vouni og Soli, Agios Mamas Church, og flere herlige fiskerestauranter og flotte strender gjør turen til dette området til en opplevelse.

Den raskeste kjøreveien til Güzelyurtbukten fra Esentepe  er via Kyrenia og Nicosia. Den tar ca. 1 time 15 minutters. Den andre veien er via Kyrenia, mot Alsancak og videre til Lapta, Karsiyaka og forbi demningen til Güzelyurt. Vi kjørte den ene veien til og den andre hjem. Guzelyurt er den 4. største byen på Nord Kypros

Området er fruktbart og kjent for sine appelsiner, jordbær og andre jordbruksprodukter. Vi tilbrakte noe deilig dager i juli 2016 i Morphou bukten på Aphrodite holiday village, for å bli bedre kjent med området.

Guzelyurt - Morfou på veskysten Strandlinjen Morphoubukten med Troodosfjellene i bakgrunnen.

Güzelyurt blir kalt Morphou av de gresktalende. Disse navnene brukes om hverandre, og kan som med andre stedsnavn på nordsiden være noe forvirrende.

Feriebolig på vestkysten
Vi har flere alternativer for deg som er nysgjerrig på utvalget ferieboliger på vakre vestkysten av Kypros!

Sightseeing attraksjoner
De to største antikke sightseeing attraksjoner på vestkysten er Soli og Vouni.
Soli sin  historie 
kan dateres tilbake til det 11. århundre f.Kr. Det ble sannsynligvis etablert her på grunn av en god vannforsyning, fruktbar jord, en overflod av kobber forekomster og en beskyttet havn.  Byen var en av de mektigste kongedømmene på Kypros og blomstret på grunn av Koppergruvene.

Det berømte Svanemosaikk bildet på gulvet i oldtids kirken hvor apostelen Markus skal ha blitt døpt.

På Soli kan en se  rester etter detaljerte mosaikkbilder fra gulvene i kirken som tidligere lå der. Noe av det best bevarte er den berømte svanemosaikken fra 400 tallet A.D.

I dag kan en se et restaurert amfiteater som opprinnelig hadde plass til 4000 personer, en markedsplass og imponerende mosaikkmotiver fra gulvet i kirken. Soli var et viktig sted under den kristne kirkens første århundrer. Apostelen Markus skal ha bli døpt her.

Amfiteater fra antikken restaurert i Soli Nord Kypros

En liten kjøretur derifra kommer en til  Vouni antikke palass.  Det var et stort palass med mer en 70 rom og skal ha blitt bygget oppe på det høye og flate platået av Perserne.

Vouni palass sightseeing sted Guzelyurt - Morfou på Vestkystener det ikke mye igjen av. Men stedet med utsikten og historien er flott.

Stedet dateres til bake til 400 år f. kr. Hensikten var å holde øyne med Soli, som var alliert med Grekerne. Vouni er et arkeologisk eksempel på funn uten historiske fakta, som gjør at en ikke kan stadfeste helt og si at en vet noe om stedet og livet der med sikkerhet.

Restene av det som var Vouni palass Guzelyurt - Morfou på Vestkysten

Det en vet er at bygget brant i 380 f.kr. og ble aldri bygget opp igjen. Men en fantastisk beliggenhet er det vel verdt turen opp, for å se på utsikten både over Güzelyurtbukten. En ser helt sør til den Gresk-Kypriotiske siden og Trodoos fjellene.

Sprellferske blekkspruter i alle størrelser og fasonger som meze rett

Vi storkoste oss på områdets fiskerestauranter med sprell ferske sjøprodukter. Fiske meze på Swan of Soli, var helt fantastisk. «Aspava Beach Restaurant» ligger artig til, da selve restauranten er en båt på pilarer. Den er veldig populær blant både de unge lokale og studentene.

«Restaurant Karabetca King Fisher» hadde en underholdende og utadvendt eier som serverte en helt nydelig Seabass.

Ferske druer sammen med annen frukt og grønt på farmers marked i Guzelyurt - Morfou på Vestkysten lørdag morgen.

Guzelyurtområdet på Vestkysten har mye å by på. Lørdag morgen i finner en metervis med boder med deilig frisk frukt og grønnsaker på Bondens marked. Vi storhamstret frukt og andre grønne saker på bondens marked. Det var veldig billig. Vi var absolutt de eneste skandinaver og nesten de eneste som ikke var Tyrkisk-Kypriotere.

En ganske annerledes opplevelse en markedet i Altea og Albir på Costa Blanca, der vi ferierte i mange år. I Albir på Costa Blanca er turistene dominerende. De fleste  av de er skandinaviske.

Typisk tyrkisk overdådig søndags frokostbord

Den Tyrkiske frokost på hagerestauranten og bakeriet «Argonya» er «berømt» på øya og det er helt forståelig. Der ønsker vi oss tilbake. Honning, olivensåper, tradisjonelle sivkurver, og sitronlimonade ble kjøpt med hjem.  I hagen gikk det både høner og haner, og vi fikk hilse på frosken ute i bakhagen. På nordkysten er det Gave Coffe shop og  frokoststedet i Ilgaz, begge i Alsancak området, som har den beste tyrkiske frokosten.

Erson Hocas Organic Farm, Yesilirmak, på Vestkysten.

Søndagsmiddagen ble et fantastisk måltid Kleftiko akompaniert av diverse Mezes på den økologiske gården «Yesilirmak Cyprus Organic Farm» . Passende klima og vannressurser i dette distriktet gir mulighet for naturlig dyrking uten vanskeligheter. Resultatet blir mange gode varianter av frukt og grønnsaker.

All frukt og grønnsaker dyrkes økologisk på gården. Dessuten er det også en restaurant og et boutiquehotell med fem soverom på denne idyllisk beliggende gården. Vi kjøpte med olivenolje og olivener dyrket på gården.

Solnedgang med kitere mellom to palmer på stranden i Gazivern.

Kitere i solnedgangen på stranden i Gaziveren var så vakkert og beroligende for sjelen, at vi kjente vi aldri ville reise hjem igjen. Men alle vakre eventyr tar en dag slutt, dessverre også «Guzelyurtbukten på Vestkysten» eventyret sommeren 2016.
Men vi kommer snart tilbake.

Se den vakre filmsnutten med «kitere» som koser seg i solnedgangen.

YouTube video
Spill avPlay