Esentepe strand Nord Kypros

Esentepe strand Nord Kypros

You are currently viewing Esentepe strand Nord Kypros

Kombiner med H. Gül supermarked ( tidligere Tempo m.fl.)

Esentepe strand Nord Kypros åpnet sommeren 2016 og er en kommunal strand.  Stranden ligger nede ved havet rett bak GüL supermarked, så en kan fint kombinere et besøk på stranden med shopping av f.eks. fersk kjøtt til kveldens grillaften.

Strandbukt med kafe og bar bygning i 2 etasjer. Ikke den beste strender Nord kypros, men et ok sted å bade.

Blå deilige bølger skyller inn på en sandstrand med 2 personer som sitter i bølgene.

Esentepe strand Nord Kypros er en offentlig strand, som ikke er tilknyttet et hotell. Derfor er det ingen inngangspenger for å bruke stranden. En kan derimot leie madrass til solsengene og parasoller, som koster noen tyrkiske lire pr. del. I strandbaren er det lunchmat, is, chips,  og drikke med og uten alkohol. Kommunale strender er rimeligere å bruke sammenliknet med en Beach club eiet av et hotell. Bruken er beregnet på alle, noe som inkluderer lokal befolkningen. Minstelønnen er lav på nordsiden av øya, det påvirker prisen.

Kald Efes på esentepe strand nord Kypros mot blå himmel og hav.

deler av strandbaren og stranden på Esentepe stranden Nord Kypros

FeriehusMiddelhavet, Monica O. Oseberg, måtte en tur på Esentepe strand Nord Kypros sommeren den åpnet for å teste ut. Det fine med kysten av Nord Kypros er at det er mange forskjellige bade muligheter. Offentlige organiserte strender, private strand klubber og naturlige badeviker. Det er kilometer på kilometer med stenete viker som er gode badesteder, for de som ikke må på en strand. Etter mange år på rullestenstranden  i Albir, Spania har de med følsomme føtter i vår familie lært seg å bruke badesko. Da kan en bade hvor som helst!

Esentepe Beach stranddusj turkis hav

Det er dusj, toaletter og skifterom i tilknytning til strandbar til gratis benyttelse.
Andre populære strender i området er Alagdi Turtle stranden, Korineum Strand klubb  og Acapulco hotell og strandklubb.

Det hyggelige med å være på en offentlig strand  sammenliknet med f.eks Korineum og Acapulco er skillpaddene. Sandstrendene på Nord Kypros er hekkeplasser for to skilpadde arter, Loggerhead Caretta Caretta og den grønne havskilpadden, Chelonia mydas. Begge artene har samme formerings mønster og bruker de myke sandstrendene til å legge eggene sine. Flere steder på stranden her i Esentepe står det merkede områder for å verne skilpadde eggene, som ligger under sanden. Det samme gjør det på andre offentlige strender.

Merket områder for å verne skilpadde egg, Esentepe Beach

Når skumringen er ankommet, kommer den kvinnelige skilpadden opp av havet, og beveger seg opp på stranden for å finne et passende sted å legge eggene på seg.  Med flippene graver hun et hulrom i sanden, 40 cm dypt, og legger opptil 100 egg på størrelse med bordtennisballer. Etter å ha dekket eggene, blir eggene liggende for etterhvert å klekkes pga varmen fra Middelhavs solen.  Skilpadde hunnen trekker tilbake til sjøen, før hun eventuelt kan komme tilbake to eller tre ganger med 12-17 dagers mellomrom for å legge flere egg.

Europeiske Frivillige har ubetalt sommerjobb for SPOT og leter opp skilpaddeegg.

Frivillige fra SPOT- driver fødselhjelp med å klekke rugeferdige skilpadde egg.

Frivillige fra hele Europa  har ubetalt sommerjobb for SPOT.  SPOT står for Society for Protection of Turtles  og de driver fødselshjelp ved å klekke rugeferdige skilpadde egg.

Etter modning i rundt 50 dager klekkes eggene og ungene starter sin farlige reise til sjøen. Dessverre er de bytte for mange rovdyr, som bare en liten brøkdel overlever for å nå voksenalderen. Generell forurensning, plast i havet og utbygging på avls områder langs Middelhavet gjør artene truet. De frivillige fungerer derfor som fødselhjelpere ved å ta opp eggene og klekke frem de levende skilpadde ungene.  Det har en sett at øker antallet levende unger fra hvert kull. Disse skilpaddeungene kan en delta når de slippes ut i havet på kveldene. Det er en artig opplevelse for alle aldre.

For andre strender  les vår oversikt.

Blå deilige bølger skyller inn på en sandstrand med 2 personer som sitter i bølgene.