Nord Kypros 9 grunner

Sommerferie, sommer bryllup, eller kanskje feriebolig?

Nord Kypros 9 grunner er bare noen få, av svært mange  grunner til å besøke Nord Kypros. Vi kan ikke ramse opp alle her, men les på bloggen Nord Kypros informasjon  så ser du noen av disse. Nord Kypros er et herlig og trygt sted hele året. Derfor har vi har samlet noen av hovedargumentene til at vi gleder oss til å komme tilbake til dette fantastiske stedet. Hver eneste gang!
Scroll nederst på siden,der ligger en film fra noen av stedene på Nord Kypros. eller gå inn på Feriehusmiddelhavets Youtube Channel.

Et av verdens tryggeste steder

Collage med restaurantbilde, klosteret og Feriehusmiddelhavet med Presidenten TRNC.

Både barn og voksne kan slappe godt av vel vitende om at de er i trygge omgivelser. Kriminalitet er så godt som fraværende, det er få steder en kan rømme til på en øy. Innbrudd er uhørt, det dobbelt parkeres med nøkkelen i bilen, slik at den inne-parkerte kan flytte bilen selv. Trafikk kameraer kommer opp flere steder. For å kjøpe eiendom må en fremlegge politiattest at en ikke har rulleblad. Pr. oktober strammes oppholdstillatelse mulighetene inn, nettopp med tanke på å opprettholde et trygt oppholdsmiljø.

Som eksempel skal vi fortelle om når vi bestilt bord på en restaurant i Bellapais til påskeaften. Dagen var først om  tre dager. På det tidspunktet kommer også Nord Kypros sin president til å spise her, oppga restauranten. Vi trodde ikke våre egne ører. Men tre dager etter satt presidenten og følge sammen med FNs spesialrådgiver Norske Barth Eide og koste seg på restauranten. Vi trodde heller ikke våre egne øre når vi første opphold i 2014, fikk beskjed om å kun legge nøkkelen til leiebilen vi hadde brukt en stund, på dekket av bilen. Dette var på flyplassen og vi var  supernervøse hele flyturen hjem. Det gikk bra og vi ble overbevist. Vi føler oss svært trygge på Nord Kypros.

 

Barnevennlighet i særklasse

to små jenter som sitter i strandkanten og leker i Alsancak Kyrenia.

Det er god plass på badestrender, slik at din håpefulles lille lyse hode ikke forsvinner i mengden på stranden. Vi har opplevet å ende helt febrilsk på speiding etter 3 den gangen de var små i Spania og på den greske siden. Dette tiltross for at en konstant sitter og følger med.  Det er så fort gjort allikevel i større mengder folk. I tillegg er de lokale «helt gærne» etter barn. Barn blir først spurt i butikker, i restauranter og forholdene legges godt til rette for disse små verdens borgerne overalt.

Verdens vakreste solnedgang

Vakker solnedgang i lilla, rosa og gult i havet med fjell, et svømmebasseng

Solnedgangen er helt fantastisk og må oppleves. Hver kveld hele sommeren går den på spektakulært vis ned i havet utenfor kysten av Nord Kypros. Solnedgangen er fremdeles vakker vinterstid, da flytter den seg og går ned i fellene for en periode. Leiegjester beskriver kveldens forestilling og sender oss bilder. Vi nyter naturen festforestilling  selv også med et godt glass på takterrassen, hver eneste kveld vi er der i løpet i sommer månedene.

Middelhavskost – à la Nord Kypros

En av Nord Kypros 9 grunner er maten. Her ved Middelhavs kost med salat, grillet fisk med grønnsaksdressing og litt Kypros poteter fritterte.

Nord Kypriotisk mat har blitt påvirket av ulike kulturer gjennom historien. Ofte sies det at det er kjøtt retten kleftiko,  eller hallomi også kalt helim på tyrkisk, som er nasjonalretten på Kypros. Noen nevner souvla, som er grillspydd eller kebab for tyrkisktalende.  Vi er derfor ikke helt sikker på hva som er den korrekte «nasjonalrett». Uansett er det så utrolig mye god mat, at baderomsvekten ikke forblir ens beste venn. Du vil oppdage at det  finnes små variasjoner fra standarden og «orginalen»,  hvor har lokalbefolkningen utviklet sine egne smakfulle varianter.  Hver rett har en særegen smak og matlaging og presentasjon gjenspeiler karakteren til folket her. Noen retter variere fra region til region i navn, tilberedning og smak. Nord Kypros er fascinerende og spennende for deg som er en matelsker. I tillegg til den lokale maten, finner du selvfølgelig mat fra alle verdenshjørner på en av de mange restaurantene her.

De lokalt produserte råvarer er svært rimelige, her kan en spise som en konge å fråtse i frukt, grønt, fersk fisk og kjøtt med et glass vin til.

Mer en 300 dager med sol hele dagen

Golden Beach en flott dag i desember gylden sand og blått hav

Klimaet er en av hovedårsakene til at mange velger seg Nord Kypros, med mer en 300 dager med sol. Norske sommertemperaturer fra midten februar til opp under jul er dette et sted å velge seg hvis man er glad i sol og varme. Når man samtidig tenker på at den Nord Kypriotiske befolkning, er et varmt og vennligsinnet folkeslag, får man følelsen av sommer hele året. En finner den typiske varme og tørre Middelhavs sommer, med en vinter i desember og januar som tilsvarer norsk normal sommer på gode dager og dårlig sommer på de få kypriotiske vinterdagene. Da er det bare å kle seg og komme seg ut på tur.  Helt ypperlig!

Omgitt av hav og fjell – ja takk begge deler.

Nprd kypros der hav, fjell og himmel smelter sammen til en enhet.

En venn av oss sa en gang at Nord Kypros, var som Nord Norge, med fjellet og havet side om side. Er du glad i å gå på tur er fjellkjeden som strekker seg på langs av øya perfekt, her finnes det milevis med turstier for deg som er glad i å gå eller sykle. Klimaet i fjellet også mye svalere en nede ved kysten, i de tilfeller du trenger litt «avkjøling».
De fleste ekteskap er en endeløs rekke av kompromisser. Vi er en som elsker salt hav, bade og dykking med en frue, som trives best på landjorden spesielt på tur med flott natur og fjell. En skulle nesten tro Gud skapte Nord Kypros med oss to i tankene.

Botanisk mangfold, vernet nasjonalpark

typisk vårsyn på nord Kypriotiske jorder med gule margeritter og røde valmuer er av 9 grunner Nord Kypros.

Med ca 1900 forskjellige planter plassert i sitt naturlige miljø, er Kypros fascinerer for alle plante elskende. Nesten 1600 av disse artene finner man overalt på Nord Kypros. Spesielt våren (februar, mars og april) er en fantastisk tid. På våren står hele øya står i full blomst. Jordene dekkes av gule margeritter, røde valmuer, åkersennep, mimosatrærne blomstrer og fuglene kvitrer. I mars på litt forskjellige dag fra år til år, mellomlander enorme svermer med monarch sommerfugler på vei fra Israel til Balkan. Det er ikke en overdrivelse å si at luften utenfor byene er «pakket med sommerfugler». En finner viltvoksende orkideer, og mest kjent er Nord Kypros for sin sorte tulipan. Men en finner også en type anemone, ranunculus (soleie), påskeliljer, cyclamen (alpefiol), solsikke m.m. som er typisk for det sørlige Kypros og det nordlige Kypros.

Middelhavets reneste badevann

krystallklart vann skyller inn på golden beach og er en av nord Kypros 9 grunner.

Krystallklart hav og gylne naturlige strendene finner du langs hele kysten av Nord Kypros. Vannet rundt denne kysten, kåres år etter år  til Middelhavets reneste badevann av Eu. Her er det bare å legge på svøm. Du kan bade langt ut i desember med temperatur som bikker tyvetallet. I januar, februar, mars og april ligger havstemperaturene rundt 17,5-19 grader. I Mai kryper den over 20 igjen frem imot august – september hvor vi har målt 28-30 grader i badebukten der vi har vår leilighet. Krystallklart vann med slike temperaturer kan gjøre hvem som helst til en badenymfe.

Inspirasjon

St. Hilarion Castle i fjellene med klar blå himmel er en av 9 grunner for en tur til øya.

Mange kjente mennesker har latt seg inspirere av et besøk på Nord Kypros. Blandt disse finner vi William Shakespeare, som ble inspirert av Othellos slott da han skrev sin berømte tragedie Othello. Slottet eller Othellos tårn som det også kalles finner du ved Famagusta. En annen som lot seg inspirere var Walt Disney som brukte St.Hilarion Castle som inspirasjon til slottet i Tornerose. St.Hilarion kan du besøke i fjellkjeden ovenfor Kyrenia. Kyrenia  og  Buffavento Castle er med i dataspillet Assassin Creed.

Det er lett å bli forelsket i Nord Kypros

Monica Oseberg som skuer ut over gamle Kyrenia havn Nord Kypros.

Nord Kypros 9 grunner synes vi holder. Vi kan heller ta for oss 50 grunnene i et annet innlegg.
Nord Kypros er en uoppdaget perle av en medium paradisøy. Middelhavets 3. største, helt passe stor. Har du først vært på dette fantastiske stedet en gang, er «faren» stor for at du blir forelsket i stedet, menneskene og levesettet. Da ønsker du bare å reise tilbake, igjen og igjen……